САЩ извършиха нови удари срещу хусите в Йемен. Това съобщава CNN,

...
САЩ извършиха нови удари срещу хусите в Йемен. Това съобщава CNN,
Коментари Харесай

САЩ удариха отново хусите в Йемен

САЩ направиха нови удари против хусите в Йемен. Това оповестява CNN, като цитира свои източници. 

Това е четвъртия път, когато САЩ нанасят удари по подкрепяната от Иран групировка за по-малко от седмица.

Ударите идват на фона на нарасналото напрежение в Близкия изток и опасенията, че войната Израел-Хамас в Газа може да се популяризира още повече в района.

Припомняме, че часове по-рано хусите удариха транспортен съд, притежаван и ръководен от Съединени американски щати, за повторно тази седмица. Този път това беше Genco Picardy в Аденския залив, съгласно Централното командване на Съединени американски щати. Няма потърпевши на борда на комерсиалния транспортен съд, се споделя в изказване на Централното командване. Корабът е претърпял известни вреди, само че е съумял да продължи пътя си.

В понеделник хусите удариха друг притежаван и ръководен от САЩ плавателен съд с противокорабна балистична ракета в това, което наподобява беше първата сходна сполучлива офанзива против актив на Съединени американски щати, откогато групировката нападна интернационалните морски пътища в средата на ноември.

Съединени американски щати се пробват да избегнат сериозна ескалация в района, до момента в който нарастват  страховете, че спорът сред Израел и " Хамас " в Газа ще се популяризира. Хусите настояват, че офанзивите са в символ на митинг против военната акция на Израел в Газа.

" Ясно е, че има напрежение в Близкия изток. Има напрежение там, откогато стартира спорът Израел-Хамас. Но с цел да отговоря на въпроса ви, не, сега оценяваме, че битката между Израел и " Хамас " продължава да остава лимитирана в Газа ", сподели представителят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър на брифинг за пресата.

Новите удари също идват в същия ден, когато САЩ оповестиха хусите за световна терористична организация.

" Тези офанзиви са явен образец за тероризъм и нарушаване на интернационалното право и сериозна опасност за човешки животи, световната търговия и те заплашват доставката на филантропична помощ ", сподели почитан чиновник на американската администрация пред кореспонденти във вторник.

Докато САЩ обявиха предходната седмица, че ударите ще понижат способността на хусите да продължат да правят офанзиви против търговски кораби в Червено море, хусите не престават да го вършат. Американски чиновник сподели по-рано пред CNN, че като цяло ударите от предходната седмица са унищожили почти една трета от общите нападателни качества на хусите.

Длъжностни лица от този момент споделиха, че очакват известно равнище на възмездие от страна на хусите. Наистина, в понеделник, което наподобява беше първият път, когато притежаван и ръководен от Съединени американски щати транспортен съд беше ударен от хусите, товарен транспортен съд Gibraltar Eagle - беше ударен от противокорабна балистична ракета.

Във вторник хусите изстреляха противокорабна балистична ракета в интернационалните морски пътища на южната част на Червено море. Това се случи часове, откакто Съединени американски щати направиха още удари.

Първоначалната акция на Съединени американски щати и Англия бе подкрепена от няколко други страни от така наречен Запад. Преди два дни бе обявено, че държавите членки на Европейския съюз са предоставили първоначална поддръжка на военноморска мисия за отбрана на кораби от офанзиви на подкрепяното от Иран йеменско придвижване Хуси в Червено море. 

Много търговски превозвачи към този момент пренасочиха корабите си към други направления, с цел да избегнат атаки в Червено море, което обаче затормозява търговията в международен мащаб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР